رول بولت یک قطعه از جنس فولاد با روکش گالوانیزه است که از آن برای اتصال عناصر سازه ای فلزی به سازه های بتنی استفاده می شود. در واقع این محصول برای برقراری اتصال مکانیکی بین اجزاء در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد؛ به گونه ای که به ماده پر کننده و یا چسباننده بین بتن و فولاد نیازی نیست. یعنی این پیوستگی به صورت اصطکاکی و یا انبساطی تامین می شود. در ادامه به نحوه نصب و کاربردهای رول بولت هیلتی می پردازیم.
رول بولت چیست ؟
به صورت کلی رول بولت ها عناصر سازه ای هستند که اغلب از جنس فولاد در رده های مقاومتی مختلف تولید می شوند. معمولا برای محافظت از این محصول در برابر عوامل محیطی و بسته به نیاز پروژه و محل نصب دارای روکش های مختلفی نظیر: گالوانیزه سرد، روی و… می باشند.
رول بولت ها از اجزای مختلفی تشکیل می شود. هسته اصلی مفتول، گوه یا پروانه منبسط شونده در انتها و مهره و واشر از اجزاء تشکیل دهنده رول بولت ها است که هر کدام در مکانیزم اتصال نقشی را بر عهده دارند.
انواع رول بولت
رول بولت ها هم مانند سایر مصالح مصرفی دارای انواع مختلفی است که در بین محصولات ارائه شده در زمینه مقاوم سازی و اتصالات بتنی، بولت هیلتی از سایر محصولات مشابه پرکاربرد تر و پرطرفدارتر است.
به طور کلی انواع رول بولت هیلتی به دو دسته باربری متوسط و باربری سنگین تقسیم می شوند. رول بولت HSA، HSV و HST از انواع رول بولت باربری متوسط است. از رول بولت باربری سنگین نیز می توان به رول بولت HSL و HDA و… اشاره داشت که توسط شرکت هیلتی ارائه شده است.
سایز رول بولت
رول بولت از لحاظ ظاهری دارای ابعاد و اندازه های مختلفی است که بسته به نوع استفاده، محل قرارگیری و میزان بار وارده انتخاب می شوند. در واقع میزان بار وارده یکی از عوامل و فاکتورهای مهم در تعیین سایز رول بولت است.
سایز بندی رول لوت اغلب با توجه به قطر آن تقسیم بندی می شود. از پر استفاده ترین و رایج ترین سایز رول بولت ها می توان به سایز 6 میلی متر تا 22 میلی متر اشاره داشت. البته سایزهای کوچکتر و یا بزرگتر از موارد ذکر شده نیز وجود دارند. ولی با توجه به مکانیزم باربری آن خیلی مورد استقبال قرار نمی گیرند.
موارد استفاده از رول بولت
همانطور که اشاره شد، دلیل اصلی استفاده از رول بولت، اتصال یک عضو سازه ای و اتصال تجهیزات، ماشین آلات و عناصر مختلفی بر روی بتن سخت شده می باشد. به همین دلیل این محصول در صنایع مختلف دارای کاربردهای متنوعی است. در ادامه به مهم ترین کاربردهای رول بولت اشاره خواهیم داشت:
- صنایع ساختمان (نصب و اتصال صفحه ستون ها ، نصب ساپورت های تاسیساتی ، اجرای وال پست، اجرای سازه داخلی چاهک آسانسور، نصب و اجرای پله برقی، نصب جرثقیل های سقفی)
- صنایع حمل و نقل (نصب ریل های راه آهن و قطارهای شهری، نصب علائم و تابلوهای راهنمایی و رانندگی، نصب تجهیزات کنترلی و دوربین های ترافیکی)
- صنایع سنگین (نصب تجهیزات تولیدی و ثابت نگه داشتن ماشین آلات سنگین جهت افزایش بهره وری)
- صنایع نفت و گاز (نصب استراکچرهای فلزی روی سازه های بتنی و نصب تجهیزات سکوهای نفتی)
- تجهیزات ورزشی (نصب تجهیزات صخره نوردی و ایجاد گیره های مناسب در سنگ ها و صخره ها جهت صعود)
- نصب صندلی ها و تجهیزات ورزشگاهی و سالن های آمفی تئاتر
مزایای رول بولت
استفاده از رول بولت مزایای زیادی دارد. از جمله مهم ترین ویژگی ها و مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- نصب آسان
- اطمینان بالا
- عدم آسیب رسانی به سازه پایه
- قیمت مقرون به صرفه
در واقع همین مزایا موجب گسترش کاربرد آن در صنایع مختلف ساختمانی تا صنایع سنگین و نیروگاه های تولید برق و پالایشگاه ها شده است.
پیشنهاد تهران تخریب: هر آنچه باید در رابطه با برش بتن با کاتر بدانید
نحوه نصب رول بولت
دقت داشته باشید که کاشت و یا نصب رول بولت کار تخصصی است. یعنی بی تجربه بودن اپراتور می تواند روی عملکرد محصول و کیفیت مکانیزم اتصال و انتقال بار تاثیر بگذارد. پروسه نصب رول بولت یا کاشت به این صورت است که در ابتدا باید مقطع مورد نظر به وسیله ابزار مخصوص با توجه به سایز قطعه سوراخ شود.
سپس قطعه را باید در داخل سوراخ قرار داد و با ضربات چکش (هیدرولیکی یا مکانیکی) آن را تا عمق مشخص وارد کرد. بعد از نفوذ قطعه با وارد کردن گشتاور پیچی به وسیله سفت کردن مهره، هسته فولادی رول بولت به سمت خارج سوراخ کشیده شود. در چنین حالتی پروانه انتهایی در بتن درگیر می شود و با منبسط شدن آن، رول بولت در بتن محکم و آماده انتقال بار می شود.
حتما به این مسئله دقت کنید که در همه مراحل، وارد کردن نیروهای ضربه ای و گشتاور پیچی بر اساس استاندارد تولید رول بولت است. به همین دلیل باید دیتا شیت و یا همان مشخصات فنی محصول را در نظر بگیرید.
انتخاب نوع رول بولت
برای انتخاب رول بولت مواردی را باید در نظر داشته باشید. این موارد به شرح زیر است:
- میزان بار قابل تحمل برای رول بولت
- وجود و یا عدم وجود ترک
- میزان رطوبت محیط
- میزان عمق سوراخ ایجاد شده در مصالح
- تعداد رول بولت هایی که باید در کنار هم نصب شوند
نکته: اگر در انتخاب رول بولت دقت کافی نداشته باشید، امکان بروز مشکلاتی از قبیل خارج شدن رول بولت، شکسته شدن صفحه پلیت، ترک خوردن بتن و شکسته شدن رول بولت وجود دارد.
قیمت رول بولت
قیمت رول بولت با توجه به وارداتی بودن آن به عوامل و فاکتورهای مختلفی از جمله قیمت ارز و نوسانات آن بستگی دارد. به همین دلیل برای انجام محاسبات و برآوردهای مالی در روند اجرای پروژه باید استعلام قیمت به روز محصول را بگیرید.
پیشنهاد تهران تخریب: تخریب بتن به انواع روش های مختلف
جمع بندی
در این مقاله به نحوه نصب و عملکرد رول بولت هیلتی پرداختیم. دقت داشته باشید که برای اتصال قطعات فلزی به سازه های بتنی، آجری و سایر مصالح مشابه می توانید از رول بولت استفاده کنید. همانطور که اشاره شد، رول بولت قطعه ای فولادی است که از یک پیچ رزوه دار، بدنه استوانه ای چاک دار یا پروانه ای، مهره و انواع واشر تشکیل شده است.
به طور کلی رول بولت ها انواع مختلفی دارند. شرکت هیلتی از جمله قدیمی ترین تولید کنندگان این محصول است. از پر کاربردترین رول بولت ها می توان به HSA، HSC، HKD و HSL اشاره داشت. رول بولت های سقفی و پروانه ای از دیگر انواع رول بولت هستند که اغلب برای آویزان کردن لوستر از سقف و سقف کاذب مورد استفاده قرار می گیرند.
تهران تخریب یکی از معتبرترین شرکت ها جهت تهیه انواع محصولات از جمله رول بولت هیلتی است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و استعلام قیمت می توانید از طریق شماره درج شده با کارشناسان این شرکت در ارتباط باشید.
نوشتن نظر