کاشت میلگرد
/ توسط تهران تخریب / بتن / 0 نظر

کاشت میلگرد در ستون ، کاشت آرماتور ، کاشت بولت و فنداسیون

از کاربردی‌ترین و اقتصادی‌‌ترین روش‌های تقویت سازه، میتوان به روش کاشت میلگرد و کاشت آرماتور اشاره ای داشت که امکان بازسازی کسری های پروژه و اعمال تغییرات موجود در نقشه‌های اجرائی‌ یا در طرح‌های مقاومت ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش از روش های نوین برای پایدار سازی ساختمان های بتنی میباشد. این عملیات در ساختمان سازی شامل قرار دادن یا کاشتن انواع مختلف میلگردها در سازه‌های بتنی است. کاشت آرماتور در اصل جز عملیات‌ مقاوم سازی سازه‌ها به حساب می‌آید که ممکن است در هر پروژه‌ای بدون در نظر گرفتن اهمیت و مقیاس آن، به کار گرفته شود. کاشت میلگرد را می‌توان در قسمت‌های مختلفی از سازه‌ها مثل دال‌ها، دیوارها، تیرها، فونداسیون‌ها و المان‌های موقتی و دائمی به کار گرفت. برای مثال، سازه‌ای را تصور کنید که از نظر باربری دارای ضعف است، قطعا در این شرایط ما نیاز داریم آنرا تقویت کنیم و امکان تخریب کردن و بازسازی کردن وجود ندارد. در چنین شرایط با بهره گرفتن از کاشت آرماتور روش کاشت و در نتیجه اضافه کردن بخش‌های جدیدی می‌توانیم ظرفیت باربری این بخش از سازه را به طرز قابل توجهی افزایش دهیم.

وجود هرگونه نقص و کسری در اجرای نقشه سازه ، شرایط بهره برداری متفاوت و تغییر در نقشه اجرایی همه و همه دلایلی است که یک ساختمان باید کاشت میلگرد در بتن داشته باشد.

 

 

کاشت میلگرد و کاشت آرماتور

کاشت میلگرد در سه روش امکان پذیر است:

  • کاشت میلگرد با مواد پایه سیمانی
  • کاشت میلگرد با چسب کاشت اپوکسی
  • کاشت میلگرد با مهار مکانیکی

کاشت میلگرد با  استفاده از مواد پایه سیمانی

شاید در برخی از موارد ریشه‌های ستون تعبیه نشده باشند و یا حتی این اتفاق برای دیوار برشی نیز رخ داده باشد. پس بنابراین برای تعبیه آن ها همانند چیزی که داخل نقشه ذکر شده است، در پروژه های بازسازی ساختمان از روش کاشت میلگرد با  استفاده از مواد پایه سیمانی استفاده می‌شود.

کاشت میلگرد با  استفاده از چسب کاشت اپوکسی

در اجرای این روش رزین اپوکسی ( چسب مخصوص ) جایگزین سیمان میشود. با توجه به این که چسب‌های کاشت اپوکسی بتن چسبندگی زیادی را دارا میباشند ، قطر سوراخ و طول مهاری کوچکتر خواهد شد، پس بنابراین کار سوراخکاری به مراتب راحت تر و سریعتر انجام میشود. اما هزینه این کار نیز نسبت به  مواد پایه سیمانی بالاتر است.

 

اهداف و چگونگی انجام کاشت آرماتور

به طور کلی کاشت آرماتور جز عملیات پراستفاده و پرکاربرد در امور ساخت و ساز می‌باشد که طیف بسیار وسیعی از اتصالات غیر سازه‌ای و سازه‌ای را در خود جا می‌دهد، کاشت آرماتور روش کاشت با هدف تقویت کردن و مقاوم سازی سازه‌ها استفاده می‌شود.

علاوه بر این، کاشت آرماتور با هدف الحاق اجزاء سازه‌ای جدید به سازه‌ی‌ای که از قبل وجود داشته است نیز انجام می‌گیرد. یکی از مواردی که در بحث پر کاربرد به حساب می‌آید، کاشت آرماتور در فونداسیون است که به طور معمول به منظور رسیدن به یکی از هدف‌های زیر در پروژه انجام می‌شود:

  • یکپارچه سازی و یا رادیه کردن فنداسیونی که از قبل وجود دارد.
  • افزایش دادن ارتفاع فونداسیون به منظور انجام باربری بهتر.
  • اصلاح فونداسیون از نظر ابعاد.
  • الحاق فنداسیون سازه‌ای تازه ساخته شده به فنداسیونی که از قبل ساخته شده است.
  • اجرای ستون‌های تازه بر روی فونداسیون‌ موجود.

جهت تحقق بخشیدن به هر کدام از این اهداف در ابتدا لازم است که کاشت آرماتور روش کاشت مناسب به وسیله کارشناس مربوطه تشخیص داده شده و پیشنهاد شود. این امر با در نظر گرفتن چگونگی اعمال شدن بار که می‌تواند برشی و یا کششی باشد، و محل قرار گرفتن آرماتورهای مدفون در فنداسیون انجام می‌شود، به صورتی که از ورود هرگونه آسیب به میلگردهای فنداسیون جلوگیری گردد.

کاشت آرماتور

 

کاشت آرماتور روش کاشت بر أساس موقعیت

ستون، تیر و فونداسیون، سه بخش اساسی در ساختمان‌های بتنی به شمار می‌روند که معمولا کاشت آرماتور در این بخش‌ها اجرا می‌شود، در ادامه توضیحاتی درباره هرکدام از این موارد آورده شده‌ است.

  • کاشت میلگرد در فنداسیون

هدف از کاشت در فنداسیون می‌تواند شامل موارد مختلفی باشد، از جمله برطرف کردن ایرادات و ضعف‌های موجود یا احتمالی در فونداسیون، اصلاح کردن ساختار فونداسیون، افزاش دادن ارتفاع فونداسیون، افزایش دادن مقاومت و همچنین بالا بردن ظرفیت باربری فونداسیون و غیره. معمولا در این روند برای جلوگیری از ورود آسیب به ساختار فونداسیون از دریل استفاده می‌شود تا احتمال بروز اشکال و آسیب به آرماتورهای فونداسیون به کمترین حد برسد.

  • کاشت میلگرد در ستون

گاهی اوقات در سازه‌های بتنی نیاز است که بخش جدیدی به ساختمان اضافه شود. برای مثال برای اضافه کردن تیر بتنی یا حتی اضافه کردن یک بالکن، لازم است که از عملیات کاشت میلگرد در ستون استفاده کنیم. کاشت میلگرد در ستون برای جلوگیری کردن از ورود آسیب به ساختار ستون لازم است که اطلاعات دقیقی درباره آرماتوربندی ستون در دسترس باشد.

  • کاشت میلگرد در تیر

تیرها اجزایی از سازه‌های بتنی هستند که هر از گاهی در آن‌ها آرماتور قرار می‌هیم. هدف از کاشت آرماتور در تیر می‌تواند شامل موارد مختلفی باشد. برای مثال متصل کردن به ستون و یا اضافه کردن بخش جدیدی مثل تراس و بالکن به ساختمان می‌توانند از جمله اهداف اصلی برای کاشت آرماتور در تیر باشند.

 

مراحل اجرای کاشت آرماتور

همان‌طور که در بخش‌های قبل نیز گفته شد، کاشت آرماتور روش کاشت مختلفی دارد که طبیعتا از لحاظ فنی با وجود تمام شباهت‌هایی که دارند، دارای یک سری تفاوت با یکدیگر نیز هستند. به هر حال، مراحل اجرای روش‌های مختلف کاشت را به طور کلی می‌توانیم در چند مرحله زیر خلاصه کنیم.

  1. مرحله اول شامل آماده سازی و همچنین تمیز کاری محل مورد نظر می‌باشد، این مرحله به حدی مهم است که برای کاشت‌های عمودی ترجیح می‌دهیم محل کاشت تا شعاع سی سانتی‌ متری خالی از هرگونه شن، ریگ و خاک باشد.
  2. در مرحله دوم باید چک شود که بتن کاملا خشک و‌عاری از رطوبت باشد. البته لازم به ذکر است که رطوبت‌ سطحی آنچنان ایرادی ندارد اما در صورتی که آب به اعماق بتن نفوذ کرده بود قبل از کاشت حتما بتن را خشک کنید.
  3. مرحله سوم شامل انجام محاسبات لازم و اقدام به سوراخ کردن بتن است. در کاشت با چسب، قطر سوراخ باید چهار الی شش شماره بزرگ‌ تر از قطر میلگردی باشد که قصد استفاده از آن‌ را دارید، به این منظور که فضای مناسب برای آغشته شدن میلگرد به چسب وجود داشته باشد.
  4. در مرحله چهارم لازم است که درون سوراخ‌ها یا حفره‌های ایجاد شده را کاملا تمیز کنیم. از دستگاه‌های مکش به خصوصی به این منظور استفاده می‌شود.
  5. در مرحله پنجم به تمیز کاری بیشتر حفره‌ای که ایجاد شده می‌پردازیم. این کار با استفاده از برس های سیمی استوانه‌ای انجام می‌شود و شامل فرچه زدن به سوراخ و همچنین استفاده کردن از دستگاه‌های مکنده برای حذف هر نوع آلودگی می‌باشد. به منظور بالاتر بردن کیفیت کاشت، می‌توانید عملیات برس زدن و هوادهی را چندین بار تکرار کنید.
  6. در مرحله ششم نوبت به تزریق چسب کاشت می‌رسد. چسب‌های کاشت به صورت‌های کارتریجی دوجزئی و یا سه جزئی وجود دارند و برای تزریق آ‌ن‌ها به تفنگ تزریق چسب کاشت نیاز خواهیم داشت. در روش کاشت میلگرد سیمانی از مواد پایه سیمان، و در روش کاشت مکانیکی از پیچ‌ها استفاده می‌کنیم.
  7. در مرحله آخر به کاشت آرماتور در درون حفره می‌رسیم که با توجه به نوع و روش کاشت می‌تواند راه‌های متفاوتی داشته باشد. برای مثال در کاشت آرماتور روش کاشت با چسب لازم است که میلگرد به شکل دورانی در درون حفره قرار داده بشود، و باید دقت کنید که آرماتور‌ها حتما باید از هرگونه گرد و خاک یا زنگ‌ زدگی عاری باشند. در زمان کاشت، میلگردها را به آهستگی می‌چرخانیم تا کاملا به چسب آغشته شوند.

استاندارد های لازم برای کاشت آرماتور

برای اینکه کاشت به بهترین شکل ممکن صورت بگیرد لازم است که ضوابط و استانداردهای کاشت آرماتور در بتن بر اساس آیین نامه‌های مربوطه در نظر گرفته شوند. به این منظور، باید به انتخاب نوع سیستم جهت انجام سوراخکاری‌ها، عمق سوراخکاری‌های انجام شده در بتن، کیفیت تمیز کاری و انجام غبار زدایی مناسب، دستورالعمل‌های موجود درباره میزان و نحوه تزریق کردن چسب دقت کنیم.

در مورد استاندارهای کاشت آرماتور نظرات و موارد قابل ذکر بسیاری وجود دارد، با این وجود، شرکت هیلتی که یکی از بزرگ‌ و اصلی ترین شرکت‌های تولید کننده چسب‌های کاشت و انکرهای شیمیایی به حساب می‌آید و همچنین شرکت‌های تولید کننده‌ی دیگر، تمام دستورالعمل‌ها، استانداردها، نکات و اطلاعات مورد نیاز درباره محصولاتشان را در قالب یک دفترچه راهنما در اختیار خریداران و مصرف کنندگان قرار می‌دهند. مطالعه و استفاده از این دفترچه‌‌ها تا حد بسیاری کمک کننده خواهد بود تا عملیات اجرایی طبق اصول و استانداردهای لازم پیش رود.

انواع چسب‌ های کاشت از نظر بسته‌ بندی

چسب های کاشت نیز به لحاظ بسته بندی دارای دو نوع متفاوت می باشد.

  • نوع تزریقی به روش گان
  • نوع بسته بندی حجمی و کیلوگرمی.

در ادامه با ویژگی‌ ها و روش استفاده از چسب برای کاشت میلگرد آشنا خواهید شد.

 

  • چسب کاشت کارتریجی

چسب کاشت کارتریجی به صورت دو جزئی ساخته می‌ شود که جز اول بر پایه رزین اپوکسی، پلی استر و وینیل استر بوده و جز دوم بر پایه پلی آمین است و به عنوان سخت‌ کننده به کار می‌ رود. چسب‌ های کاشت میلگرد کارتریجی در بازار به دو صورت عرضه می‌ شود. حالت اول که به آن دو محوره می‌ گویند به این صورت است که جز دوم که به عنوان سخت‌ کننده به کار می‌ رود، در محفظه کناری چسب عرضه می‌ شود و حالت دوم که به آن تک‌ محوره می‌ گویند به این صورت است که جز دوم در داخل محفظه رزین قرار می‌ گیرد. این دسته از چسب‌ ها در مقایسه با دو مدل دیگر به دلیل راحتی در اجرا و کمتر بودن خطای دستگاهی، پرکاربردتر است.

 

 

  • چسب برای میلگرد فله‌ ای

چسب کاشت فله‌ ای میلگرد عموما به صورت دو جزیی و سه جزیی ساخته می‌ شود که مخلوط سه جزیی آن بر پایه رزین اپوکسی و سخت‌ کننده‌ پلی آمید است. چسب‌ های فله‌ای دارای چسبندگی فوق‌العاده بالایی هستند و در برابر کشش و خمش نیز مقاومت به شدت زیادی از خود نشان می‌ دهند.

  • چسب کاشت کپسولی میلگرد

چسب‌ های کاشت  کپسولی میلگرد ها به صورت دو جزئی تولید شده و در داخل شیشه‌ های شفاف عرضه می‌ شوند. این دسته از چسب‌ ها از رزین‌ های پلی استر و رزین اپوکسی وینیل استر ساخته می‌ شوند. نحوه کار چسب‌ های کپسولی به این صورت است که پس از آن که جداره شیشه شکست، در مدت زمانی کوتاه چسب داخل شیشه گیرش بسیار بالایی را به وجود می‌ آورد. گفتنی است این چب در برابر محیط‌ های اسیدی و خورنده نیز مقاوم است. خوب است بدانید که برای شکستن چسب کپسولی از بولت مخصوص استفاده می‌ شود.

نحوه استفاده از چسب کاشت

چسب کاشت شیمیایی میلگرد ( چسب کاشت شیمیایی بولت ) در انواع مختلف ئو یا سه جزئی تولید می‌گردند. گاهی این مواد به صورت چسب های کاشت کارتریجی و فله ای هستند و در صورتی هم به صورت جداگانه در داخل کپسول قرار داده می‌شوند. این در حالتی است که خمیر کاشت برای آرماتور در گونه های مختلف با بسته بندی های متفاوت عرضه می‌شود.

برای پر کردن سوراخ و یا ایجاد آن و با استفاده از سیستم های تزریق رزین و چسب کاشت میلگرد، معمولا از یک ابزار تزریق استفاده میشود و سوراخ ایجاد شده با رزین و یا چسب پر می‌شود. دو قسمت اصلی چسب در حین تزریق به صورت خودکار ترکیب می‌شوند . این مواد را  مواد آلی اپوکسی، پلی استر و وینیل استر، سیمانی و ترکیبات آلی تشکیل میدهند .

 

کاشت بولت و فنداسیون

کاشت بولت و فنداسیون

کاشت بولت و فنداسیون با استفاده از مواد اپوکسی دارای مراحل متفاوتی است که شامل موارد زیر میباشد

  • سوراخ کاری بتن به وسیله دستگاه کرگیری
  • شستشو و تمیزکاری داخل سوراخ
  • تزریق و اعمال چسب به وسیله

اکثریت بولت های کاشت شده به این روش بسته به میزان و مقدار چسب، بعد  از گذشت 48 ساعت از زمان اجرا قابل بهره برداری هستند. مراحل اجرای کاشت میلگرد در این روش عموماً به صورت زیر است:

  • ابعاد سوراخ برای استقرار آرماتور و یا میلگرد محاسبه دقیق شود
  • با ابزار مناسب سوراخ مورد نیاز ایجاد شود
  • با استفاده از دستگاه مکنده گرد و غبار ناشی از حفاری تمیز شود
  • درون نازل اجزا چسب کاشت ترکیب شوند
  • تا میزان دو سوم حجم حفره چسب کاشت تزریق در آرماتور شود
  • داخل سوراخ کاشت بولت و فنداسیون رول بولت به صورت چرخشی نصب شود

کاشت میلگرد به کمک مهار مکانیکی

این روش نیز همانند روش‌هایی که در بالا توضیح داده شد در ابتدا سوراخی به قطر حدود دو میلیمتر بزرگتر از قطر آرماتور در بتن ایجاد می‌گردد، سپس میلگرد را با مهار مکانیکی داخل سوراخ میگذارند. این نوع از آرماتور در قسمت انتهایی خود پره‌های مخصوصی دارد که با چرخاندن پیچ آن که اتفاقا در بالای آرماتور قرار دارد، باز می‌شوند و به جدار سوراخ کاملا می‌چسبند. آرماتور تا حدی سفت میشود تا پره‌ها تا جایی که ممکن است به دیوار بچسبند.

در این روش هم طول مهار کوتاه است. این روش پیچ متناسب برای بارهای دینامیکی نیستند، چون پره‌ها می‌توانند بتن محیطی خود را خرد نمایند. ولی ببا این حال در کارهای استاتیکی جزء روش های کاشت بولت و آرماتور بسیار عالی و معقول هستند. هر نوع آرماتور مکانیکی بر حسب قطر و مقاومت میلگرد دارای نیروی برشی و کششی مجاز می‌باشد که توسط کارخانه سازنده ارائه می‌گردد.

روش انجام کنترل کیفیت عملیات کاشت میلگرد در بتن‌

آزمایش مقاومت کششی (Pull Off) برای چک کردن کیفیت کاشت و به منظور بررسی میزان گیرداری آرماتور در بتن‌ استفاده می شود. نتیجه این آزمایش می‌تواند منجر به جاری شدن آرماتور‌، برآمدن آرماتور و یا قلوه کن شدن بتن گردد. بدیهی است بهترین نتیجه گزینه نخست یعنی جاری شدن میلگرد است.

برای دریافت قیمت کاشت میلگرد در بتن تماس بگیرد.

کاشت میلگرد از روش های تقویت سازه میباشد. این روش بسیار معقول و اقتصادی است که در این روش امکان جبران کمبود و کسری های پروژه وجود دارد . وجود هرگونه نقص و کسری در اجرای نقشه سازه و برای برخورداری از شرایط بهره برداری متفاوت میتوان کاشت انجام داد. کاشت میلگرد در تهران تخریب به سه روش انجام میذیرد که در بالا کاملا و مفصل توضیح داده شده اند .کاشت میلگرد با مواد پایه سیمانی، با چسب کاشت اپوکسی، کاشت با مهار مکانیکی .

 

برای دریافت مشاوره تخصصی در زمینه کاشت بولت و کاشت میلگرد و کاشت آرماتور تماس بگیرید.

 

 

سوالات متداول

هدف اصلی از کاشت میلگرد و ارماتور افزایش مقاومت، تغییر نقشه، جبران اشتباهات در زمان طراحی و اجرای سازه‌ های بتنی و… است.
بله، چرا که در غیر این صورت عمق کاشت، نوع چسب، نحوه قرار دادن، زاویه نهایی و… را نمی توانی به درستی پیدا کنیم و نتیجه نهایی نامناسب خواهد بود.
روند این کار به دو صورت دستی (با استفاده از فرمول‌ های موجود) و با استفاده از نرم افزار امکان پذیر است.
بهترین روش استفاده از تجربه و تخصص افرادی است که در این زمینه اطلاعات کافی دارند و با فرمول‌ ها و سایر پارامترهای مهم برای محاسبات آشنا هستند.
استفاده از نرم افزار REBAR قطعا راه حل بسیار ساده ای است که می‌ توانید ورودی‌ های خود را در اختیار آن قرار دهید و نتیجه نهایی محاسبات را دریافت کنید.
5/5 - (14 امتیاز)

نوشتن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *