بتن الیافی
/ توسط تهران تخریب / بتن / 0 نظر

بتن الیافی چیست؟

یکی از مصالح ساختمانی که از دوران قدیم تا به امروز مورد استفاده قرار می‌گیرد، بتن الیافی است. از آنجا که امروزه، الیاف نقش پر رنگی در صنعت ساختمان دارند، بتن الیافی را نیز می‌توان به دلیل کاربردهای موثر و فراوانی که دارد، پایه ثابت در ساخت و سازهای عمومی و خصوصی نام برد؛ در این مطلب علاوه بر آنکه به سوال بتن الیافی چیست؟ پاسخ می‌دهیم، قصد داریم شما را با تاریخچه الیاف بتنی، کاربرد، ویژگی‌ها، انواع و مزیت‌های آن اشاره کنیم. پیشنهاد می‌کنیم این مقاله آموزشی را تا پایان مطالعه کنید.

اگر نیاز به اجاره بتن کن و استعلام قیمت اجاره هیلتی ماهیانه دارید هم اکنون میتوانید با کارشناسان تهران تخریب تماس بگیرید.

تاریخچه الیاف بتنی

ساخت و ساز از دوران قدیم تا به امروز با الیاف گره خورده است و ردپای آن را می‌توانیم به وضوح در طول تاریخ در خانه‌های کاهگلی ‌بینیم. در واقع ملات کاهگل از ترکیب الیافی به نام کاه به وجود آمد. این الیاف کمک می‌کرد که مصالح و ملات ضعیف و شکننده، تقویت شده و استحکام بیشتری پیدا کند. در مصالح کاهگل هم از الیاف کاه برای تقویت گل و آجرهای خشتی استفاده می‌شد و از آن‌ها در برابر ترک خوردگی‌هایی که پس از خشک شدن به وجود می‌آمد، محافظت می‌کرد. با کمی بررسی متوجه می‌شویم که همچنان از این بتن الیافی در برخی بافت‌های روستایی استفاده می‌شود.

علی رغم اینکه در گذشته، افراد اطلاعات چندانی در خصوص مزیت‌های الیاف نداشتند اما به شناخت نسبی و تجربی نسبت به آن پی برده بودند در واقع از طرفی الیاف کاه و از طرفی دیگر از موی دم اسب و یا بز در عمارت‌ها و خانه‌های قدیمی کاربرد داشت و وجود این مصالح به گواه تاریخ در گنبدها مشاهده می‌شده است و از این جهت می‌توان به سابقه و قدمت طولانی این نوع بتن الیافی پی برد. جالب است بدانید از الیاف فولادی از اواسط قرن گذشته استفاده شد.

 

کاربرد بتن الیافی

از این نوع الیاف ها برای انواع سازه‌های عمومی و خصوص استفاده می‌شود. ساختمان‌های مسکونی، کارگاهی و یا صنعتی، جاده‌ها و معابر، دیوارها، انبارهای صنعتی، پل، تونل، باند فرودگاهی، پارکینگ، سنگ فرش و غیره از جمله موارد پر کاربردی است که در آن از بتن الیافی استفاده می‌شود.

قیمت بتن الیافی

انواع بتن الیافی

در حالت کلی بتن الیافی به چهار دسته الیاف طبیعی، مصنوعی، فولادی و شیشه‌ای تقسیم بندی می‌شوند که هر کدام ویژگی‌ها و خواص مختص خود را دارند و برای موقعیت های مختلف استفاده می‌شوند. سلولز در گروه الیاف طبیعی قرار می‌گیرد و در دسته الیاف مصنوعی، انواع الیاف‌ متعددی مانند کربن، الیاف مصنوعی میکرو و ماکرو، آزبست، پلی استر، و پلی پروپیلن قرار می‌گیرند و در نهایت الیاف شیشه‌ای و فولادی در گروهی دیگر قرار دارد. در ادامه توضیح مختصری در مورد این نوع الیاف‌ها ارائه می‌دهیم.

  • الیاف سلولزی: این نوع الیاف طبیعی از استرهای سلولزی که می‌تواند از چوب، پوست، برگ و نظیر آن باشد، تهیه می‌شوند. در نظر داشته باشید درصد متفاوت سلولز به کار رفته در بتن در خواص مکانیکی آن تاثیرگذار است.
  • الیاف شیشه‌ای: از میان الیاف‌هایی که نام بردیم الیاف شیشه ارزان‌ترین و مقرون به صرفه ترین نوع بتن الیافی است. ناگفته نماند پراکندگی بسیار بالایی که شیشه دارد باعث می‌شود مقاومت زیادی را در برابر ساییدگی و فشار از خود نشان دهد و با توجه به این ویژگی از این نوع الیاف بتنی برای تقویت بناهای آسیب دیده استفاده می‌شود.
  • الیاف فولادی: بتن الیافی فولادی را می توان در کنار میلگرد قرار داد و به نوعی این الیاف دو یکدیگر را تکمیل می‌کنند، اگر احتمال ضربه‌های فراوان و پخش ترک را می‌دهید، الیاف فولادی مانع این موضوع می‌شود و همچنین از سازه و بنا در برابر ضربه، تنش‌های حرارتی و خستگی ناشی از آن محافظت می‌کند و سازه مقاومی را به معرض دید می‌گذارد. از این نوع بتن الیافی مصنوعی سازه‌هایی که به دلیل استفاده مستمر، آسیب پذیرتر است و در برابر ضربه و ترک خوردگی به مقاومت بالایی نیاز دارد، استفاده می‌شود؛ از قبیل پل، تونل، کفپوش، روسازی‌های سنگین و غیره.
  • الیاف مصنوعی: تنوع در این دسته از الیاف زیاد است و با وجود قابلیت‌های بی شمار، امکان انتخاب زیادی را به مشتری می‌دهد. الیاف میکرو یا فیبریلاسیون، ضخامتی کمتر از 3/0 میلیمتر دارد که قابلیت کنترل ضربه را دارد و مانع بروز آسیب مواد منفجره در زمان آتش سوزی می‌شود. از طرفی دیگر در کفپوش انبارها و دیگر فضاهای صنعتی، الیاف مصنوعی به نام پلی استر کاربرد دارد. در خصوص بتن الیافی کربن هم باید گفت قطری به اندازه 5 تا 10 میکرومتر دارد و اگر چه بتن ترکیب شده با کربن تا حدودی شکننده است، اما مزیت‌های بسیاری مانند تحمل دمای زیاد، انبساط حرارتی پایین، سبک بودن و وزن کم، سختی و مقاومت کششی را به دنبال دارد. ماکرو هم یک بتن الیافی ترکیبی محسوب می‌شود که پلیمرها در آن نقش مهمی دارند. جالب است بدانید به دلیل قابلیت بالایی که دارد در گذشته به عنوان جایگزین الیاف فولادی هم مورد استفاده قرار می‌گرفت. از الیاف مصنوعی پلی پروپیلن که تا حدودی کریستالی و غیر قطبی است، برای جلوگیری از ترک خوردگی، ضربه‌های ناگهانی و جلوگیری از نفوذ آب در بتن استفاده می‌شود؛ از مزیت‌های الیاف پلی پروپیلن این است که در برابر اسیدها، قلیاها، سایر حلال‌های عالی و حرارت بسیار مقاوم و محافظ عمل می‌کند.

نگاهی به مزیت‌های بتن الیافی

بتن الیافی در برابر سایش و هوازدگی از خود مقاومت و انعطاف بالایی نشان می‌دهد و این انعطاف در زمینه کشش هم به خوبی نمایان است و به عبارتی توان کشش بالایی دارد. این نوع الیاف به راحتی خمیده و بریده نمی‌شود و تعدد و تنوع ضربه هم باعث آسیب پذیری آن نمی‌شود و از این جهت امتیاز دیگری برای آن تلقی می‌شود، حال آنکه بتن معمولی توان بالایی در برابر تنش و ضربه از خود نشان نمی‌دهد. بتن الیافی اگر تحت شرایط سختی دچار ضربه شود، این واکنش به صورت ترک‌های متمرکز نخواهد بود و سازه‌های بتنی قابلیت و کارایی خود را به این آسانی از دست نخواهند داد.

از دیگر مزیت‌های آن می‌توان به این موضوع اشاره کرد که با توجه به ظرفیت بالای کرنش پذیری در بتن الیافی، از میزان فشاری که بر روی آرماتورهای محصور کننده ایجاد می‌شود، کاسته می‌شود و حتی بعد از ایجاد ترک خوردگی، قابلیت باربری زیادی دارند. مقاومت برشی هم یکی دیگر از امتیازاتی است که نصیب این نوع الیاف بتنی می‌شود و در برخی موارد با حذف آرماتورهای برشی، جایگزینی برای آن نیز محسوب می‌شوند. نکته دیگر این است که ترکیبات بتن الیافی مانند پلاستیک عمل می‌کند و همین موضوع باعث می‌شود تا احتمال متلاشی شدن و از هم گسیختگی ناگهانی آن بسیار کاهش یابد و حتی به صفر برسد.

از آنجا که حمل و نقل انواع مصالح ساختمانی به عنوان معضلی بزرگ و پر هزینه به شمار می‌رود، با این حال بتن الیافی این قابلیت را دارد که این محدودیت حمل و هزینه را از سر راه بر دارد و در کنار حمل و نقل آسان، سرعت اجرای کار را نیز افزایش ‌دهد، ضمن اینکه یکی دیگر از معضلات اساسی یعنی آلودگی صوتی نیز در این زمینه معنایی ندارد چرا که به عنوان عایق مناسبی برای مقابله با آلودگی صوتی و هر نوع سر و صدا از دیگر مزیت‌های آن به شمار می‌رود.

گرچه از بتن الیافی از دیرباز استفاده می‌شده و دارای سابقه طولانی است اما امروزه با رفع معایب و ایجاد نوآوری‌های بی شماری، این نمونه الیاف، همچنان به عنوان یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی برای تقویت بناها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در کنار مزیت‌های بسیار آن ضمن اینکه طول عمر ساختمان‌ها را بهبود می‌بخشد و در برابر حوادث از بناها محافظت می‌کند، می‌تواند جایگزین مناسبی برای میلگردهای فولادی سنگین و گران قیمت باشد.

تهران تخریب بزرگترین مجموعه اجاره ابزار تخریب با ارسال فوری در نیم ساعت در سراسر تهران

5/5 - (2 امتیاز)

نوشتن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *